Locatie
Amsterdam
Opgeleverd
2020
Opdrachtgever
NMN VASTGOED
Programma
Kantoren

Transformatie bedrijfspanden Helicopterstraat

van afgedankte industriepanden naar bruisende werkplekken

De panden aan de Helicopterstraat 13, 15 en 17 zijn in de jaren ‘50 van de 20e eeuw gebouwd als kantoor en magazijn voor metaalverwerking en werktuigmachine reparaties. Het gebruik van zo’n kleine 70 jaar liet haar sporen achter met als gevolg een aaneensmelting van verschillende panden met een grote verzameling van tijdelijke bouwkundige oplossingen. Aan Van Manen de vraag hoe deze aangetaste industriepanden te transformeren naar werkruimtes passend bij de hedendaagse kantoor concepten.

Fotografie: Ron Offermans

Het prachtige metselwerk heeft al die jaren verscholen gezeten achter geprofileerde isolatiepanelen. Door deze panelen te verwijderen en door de gevel schoon te maken was de enorme verbetering in het straatbeeld direct zichtbaar. Een kleine ingreep met een groots effect, waardoor de metselwerkgevels wederom in volle glorie te bewonderen zijn. Een meer eigentijdse ingreep is gezocht in de uitkragende bloemkozijnen; de lantaarns van de Helicopterstraat. Door verlichting, signage en luifel te combineren in de lantaarns kan er per adres met één eigentijds element het aantal bouwkundige ingrepen beperkt blijven. Op deze wijze wordt de bestaande metselwerk gevel niet teveel geweld aangedaan. Een helder afleesbare en rustige voorgevel als resultaat.

Het gebruik als kantoor heeft hoge comforteisen als het aankomt op het binnenklimaat. Vanzelfsprekend was hier een grote winst te behalen door een upgrade van de bestaande schil. De gevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met hoogwaardige isolatie om de metselwerk gevels in het zicht te laten. Voor de daken is voor het tegenovergestelde gekozen, waarbij de isolatie aan de bovenzijde van het dak aangebracht is, zodat de bestaande betonnen plafond cassetes zichtbaar blijven vanuit de binnenzijde. Gezien de grote dieptes van de panden zijn er op verschillende plekken grote lichtstraten en patio’s gerealiseerd om te voorzien in voldoende daglicht. Met de toevoeging van de vele planten in de lichtstraten wordt het buitengevoel hier nog meer versterkt.

Er is nadrukkelijk gekeken hoe de ziel van het gebouw behouden kon worden. Veel unieke bouwhistorische waardes zijn gepreserveerd gebleven en vervullen, naast de functionele rol, nu ook een duidelijke esthetische rol als identiteitsdrager. Juist het duidelijke inzicht in de rauwe historische elementen in contrast met het frisse kantoor interieur heeft geleidt tot een geslaagde transformatie.

Projectdetails

Projecttitel
Transformatie bedrijfspanden Helicopterstraat
adres
Helicopterstraat 13-17
plaats
Amsterdam
oplevering
2020
opdrachtgever
NMN VASTGOED
programma
Kantoren
team
Oscar de Blanken, Willem Zwaan, Rob Plasschaert
fotografie
Ron Offermans
ontwikkelaar
NMN Vastgoed
aannemer
HDB MEUBELDESIGN