Locatie
De Zilk
Opgeleverd
2024
Opdrachtgever
Van Rhijn Bouw
Programma
130 woningen

’t Zilt in De Zilk

Hedendaagse woonwijk met een Zilks karakter

Op de locatie van het voormalige Zoutdepot aan de rand van de dorpskom van De Zilk ligt de nieuwe woonwijk ’t Zilt. De naam 't Zilt verwijst naar het verleden, wanneer dit gebied werd gebruikt als zoutdepot. De historische context is op een subtiele manier geïntegreerd met de hedendaagse architectuur van de wijk, die een grote diversiteit aan woningen biedt voor verschillende doelgroepen.

Diverse woonomgeving
In ’t Zilt worden zo’n 130 energieneutrale woningen gerealiseerd, samen met een supermarkt en een G.O.E.D. (Gezondheidsvoorzieningen Onder Een Dak). Van deze 130 woningen zijn er 58 appartementen, 12 twee-onder-een-kapwoningen en 60 eengezinswoningen. Deze ontwikkeling sluit in maat en schaalgrootte aan op de bestaande bebouwing van De Zilk, wat zich uit in zowel de bouwhoogte als de stedenbouwkundige “korrelgrootte”.

Stedenbouwkundige structuur
Bij de situering van de grondgebonden bouwblokken is aansluiting gezocht bij de bestaande bebouwing van De Zilk. De appartementenblokken, gelegen parallel aan de provinciale weg N206 en het duinlandschap, passen ook goed in de stedenbouwkundige structuur. De bouwhoogte van de appartementenblokken bestaat uit vier bouwlagen, waardoor ze niet alleen passen bij de schaal van de wijk maar ook in beperkte mate fungeren als geluidsscherm. De gevels aan de zijde van de Provinciale weg zijn dove gevels met entrees van de appartementen, terwijl aan de geluidsluwe zijde richting de wijk de verblijfsruimtes zijn geplaatst.

Architectuur
De architectuur van ’t Zilt past bij het dorps karakter van De Zilk en maakt gebruik van natuurlijke materialen in aarde- en zandtinten. De combinatie van metselwerk, hout en keramische dakpannen zorgt voor een warme en authentieke uitstraling. Aan de voorgevels is er aandacht voor geborgen plekken met een pergola en voorzieningen voor klimplanten. Het resultaat is een variatie van dorpse en kleinschalige architectuur met variërende kappen, gerelateerd aan de oude linten.

Fasering & voorzieningen
De eerste drie fases van de wijk zijn inmiddels opgeleverd. In de vierde en laatste fase bouwt Van Rhijn Bouw 18 sociale huurappartementen voor Woningstichting Sint Antonius van Padua. Op de begane grond van deze fase komt een supermarkt en ruimte voor gezondheidszorg. Deze voorzieningen dragen bij aan de prettige woonbeleving en maken van ’t Zilt een wijk waar bewoners zich ontzorgd en verbonden voelen.

Wijk vol karakter
’t Zilt in De Zilk is een combinatie van diverse woningtypes, hoogwaardige materialen en een doordachte stedenbouwkundige structuur zorgt voor een harmonieuze en leefbare omgeving. De aandacht voor detail en de integratie van natuurlijke elementen maken van ’t Zilt een fijne plek waar esthetiek en verfijning hand in hand gaan.

Projectdetails

Projecttitel
’t Zilt in De Zilk
plaats
De Zilk
oplevering
2024
opdrachtgever
Van Rhijn Bouw
programma
130 woningen
team
Leen den Dulk, Kees van Rijn, Cor Hoek
ontwikkelaar
Van Rhijn Bouw
aannemer
Van Rhijn Bouw
adviseur constructie
Bogaards Constructiebureau
Externe partijen
Edri