Locatie
Noordwijk
Opgeleverd
2021
Opdrachtgever
Gemeente Noordwijk
Programma
Watersport verenigingen

Nieuw paviljoen NRB/ZVN Noordwijk

Onderkomen voor Noordwijkse Reddingsbrigade & Zeilvereniging Noordwijk

Op het strand van Noordwijk, centraal gelegen tussen de Noord en Zuid Boulevard, is er een nieuw onderkomen gerealiseerd voor de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB) en Zeilvereniging Noordwijk (ZVN). Als inspiratie voor het ontwerp en de kleuren is er gekozen voor natuurlijke elementen zoals de duinen, het strand en de zee. Voor de vormgeving is een golf als metafoor gebruikt waar beide verenigingen onder zijn gebracht. Het robuuste gebouw staat als een betonnen kolos met de kop in de wind.

Aan de noordoost zijde, van het bijna 40 meter brede gebouw, is de NRB gehuisvest. Op de begane grond is er aan de zeezijde de entree gesitueerd voor de bezoekers. Daarachter gelegen zijn de ontvangstruimte, EHBO-ruimte, leefruimte strandwachten, kleedruimten en stalling van het materieel. Deze stallingsruimte beschikt over een tweetal overheaddeuren die afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Op de eerste verdieping is er op de kop de commando ruimte met panoramisch uitzicht over het strand. Daarnaast is de kantine met keuken en toiletruimten ondergebracht.

Aan de zuidwest zijde is het onderkomen van de ZVN. Op de begane grond is er aan zowel de zeezijde als de duinzijde een entree toegepast. Daarachter beschikt de vereniging over een grote lockerruimte voor alle leden, kleed- en doucheruimte en een garage voor de trekker met boot. Op de verdieping zijn er diverse ruimtes zoals de kantine met aangrenzende keuken, walschipper- en wedstrijdruimte en een groot buitenterras. Dit terras loopt aan de voorzijde over naar een tribunetrap richting het strand. Op deze manier is er rekening gehouden met de aansluiting tussen de kantine en het strand.

Het gevelmateriaal bestaat uit een betonnen plint met houtnerf structuur erin verwerkt. De metaforische “golf” is voorzien van een belijnde beplating in zandkleur. Aan de duinzijde op de begane grond zijn semi-transparante vlakken opgenomen waarachter het materieel van de NRB wazig te zien is. Op de verdieping, aan de zeezijde, is zoveel mogelijk glas toegepast voor het uitzicht op het strand en de zee. Beide verenigingen zijn vooral te herkennen door het kleurgebruik in de kozijnen: oranje-rood maskeert de NRB en kobaltblauw komt toe aan de ZVN.

De duurzame ambities zijn naast de passieve aspecten ook doorgevoerd in de installatietechnische principes. Het paviljoen is gasloos en maakt gebruik van bodemwarmte. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van tientallen zonnepanelen en diverse zonnecollectoren.

Projectdetails

Projecttitel
Nieuw paviljoen NRB/ZVN Noordwijk
adres
Strand
plaats
Noordwijk
oplevering
2021
opdrachtgever
Gemeente Noordwijk
programma
Watersport verenigingen
bruto vloeroppervlakte
1250 m2
team
Robert Dessing, Willem Zwaan, Sandra Mieremet
ontwikkelaar
Gemeente Noordwijk
aannemer
Van Der Niet Bouw
adviseur constructie
Bogaards constructiebureau
adviseur duurzaamheid
Mekann adviesbureau