Locatie
Lisse
Opgeleverd
2022
Opdrachtgever
Adriaan van Erk Ontwikkeling BV
Programma
14 waterwoningen, 26 appartementen

Elka terrein

Wonen aan de Greveling

Op het terrein van de voormalige kistenfabriek Elka in Lisse, aan de noordwestzijde van het voormalig bedrijventerrein ‘Meerzicht’,  is een woongebied met 40 woningen gerealiseerd. Het plangebied ligt tussen de reeds gerealiseerde nieuwbouw ‘Sierkwartier’ aan het bloembinderspark en de kop van de Greveling, een zijsloot van de Ringvaart.

Fotografie: Van Manen

Het project betreft 2 blokken met totaal 14 grondgebonden waterwoningen en een appartementencomplex van 7 bouwlagen hoog met daarin 26 appartementen. De blokken grenzen aan de achterzijde aan het water van de Greveling. Aan deze kant hebben is een nieuw kom in de Greveling gegraven, waarin aanlegsteigers zijn aangelegd. Hier hebben zowel de waterwoningen als de appartementen ruime terrassen aan het water. De waterwoningen hebben hier een ligplaats voor een boot. Voor de appartementen zijn er ligplaatsen gerealiseerd aan een aanlegsteiger in de kom.

De ontwikkeling sluit qua structuur aan op het ten zuiden van het plangebied gelegen appartementencomplex 'De Grevelij'. De twee appartementengebouwen aan de Greveling versterken elkaar in stedebouwkundig opzicht: de gebouwen 'beantwoorden' elkaar. Daarmee omarmen de twee gebouwen ook de nieuw aangelegde kom. 

De architectuur is eenvoudig en sluit aan bij de architectuur van de bestaande blokken ten zuiden van de locatie. De symmetrische gevelindeling bij de waterwoningen benadrukt de individualiteit van de woning binnen de totale gevel. Het appartementengebouw heeft ook een symmetrische gevelopbouw, met in het midden, op de symmetrie-as een grote uitnodigende entreepartij.

De architectonische eenheid wordt bereikt de verticale gevelopeningen en door zorgvuldig materiaalgebruik. De gevels zijn van metselwerk in lichte aardeteint, witte horizontale betonnen gevelbanden en een wit gestucte plint.

Projectdetails

Projecttitel
Elka terrein
plaats
Lisse
oplevering
2022
opdrachtgever
Adriaan van Erk Ontwikkeling BV
programma
14 waterwoningen, 26 appartementen
team
Leen den Dulk, Buis Barnhoorn, Erik Verkade, Cor Hoek
fotografie
Van Manen
ontwikkelaar
Adriaan van Erk Ontwikkeling
aannemer
Adriaan van Erk Bouw
adviseur constructie
Geelhoed Engineering
adviseur duurzaamheid
Nieman raadgevend ingenieurs