Locatie
Valkenburg
Opgeleverd
2019
Opdrachtgever
Zessen Claer
Programma
37 appartementen

't Duyfrak

’t Duyfrak in Valkenburg is een locatie waarop 750 woningen zijn verrezen. Het doel van het stedenbouwkundige plan van Inbo uit 2008 was om ook in de nieuwbouwwijk de identiteit van het dorp Valkenburg te behouden. Een planontwikkeling met het water als belangrijke drager van de identiteit. Op het uiterste puntje van deze ontwikkeling hebben wij een appartementengebouw ontworpen met 37 appartementen. Vanwege de directe ligging aan de Rijn wordt er in het architectonische beeld gerefereerd naar de pakhuizen.

Fotografie: Van Manen

De situering aan de Rijn is een belangrijk uitgangspunt voor de oriëntatie van de appartementen. De appartementen zijn tweezijdig georiënteerd. Aan de noordzijde hebben deze zicht op de Rijn en juist aan de zuidzijde een ruime buitenruimte.

Om het woonblok te laten aansluiten op de schaal van de naastliggende kadewoningen is het blok opgedeeld door middel van sprongen in de gevel en hoogte verschillen. Ook door gebruik te maken van de kappen en kopgevels word het blok verdeeld in individuele panden. Het pandsgewijze wordt extra ondersteund door verschillende kleuren metselwerk.

Vanwege onze eigentijdse interpretatie naar de pakhuizen-stijl zijn er robuuste materialen gebruikt. Diverse soorten metselwerk in verschillende verbanden als hoofdmateriaal. Het dak is gematerialiseerd met keramische dakpannen en zinken dakkapellen. De balkons zijn ontworpen met glazen doosjes en spijlen hekwerken.

Projectdetails

Projecttitel
't Duyfrak
adres
Paardenkamp
plaats
Valkenburg
oplevering
2019
opdrachtgever
Zessen Claer
programma
37 appartementen
team
Leen den Dulk, Siebrine Noordenbos, Kees van Rijn, Cor Hoek
fotografie
Van Manen
ontwikkelaar
Zessen Claer
aannemer
Van Rhijn Bouw
adviseur installaties
Fore Installatie Adviseurs
adviseur constructie
Van Dijke