Locatie
Lisse
Opgeleverd
2016
Opdrachtgever
Mens, Lisse
Programma
Crematorium

Crematorium Duin- en Bollenstreek

Waardig afscheid nemen

Het ontwerpen van een plek waar je op een waardige manier afscheid kunt nemen van een geliefde was de essentie van dit project.Het gebouw is een ingetogen plek die ruimte biedt aan alle emoties die horen bij het afscheid nemen.

Fotografie: du Prie Bouw & Ontwikkeling BV — Andre Roeleven fotografie

Het crematorium ligt tussen de bollenvelden in het buitengebied van Lisse. Het terrein is opgedeeld in drie delen: entree, gebouw en herdenken. 

Gebouw

Het gebouw is bestaat uit vier delen, van elkaar gescheiden door gangen. Afscheid nemen, de plechtigheden en condoleren zijn privé en spelen zich af in besloten kring. Om die reden zijn de gevels van het gebouw grotendeels gesloten. Daar waar de gevels wel open zijn, is een scherm van houten schijven aangebracht om inkijk vanaf buiten te beperken. Een serie van patio’s voorziet de ontvangst- en condoleancekamers van daglicht.

Door het gebouw loopt een route die de bezoeker meeneemt en die de momenten van het afscheid nemen markeert. De toegepaste materialen en het daglicht zijn bepalend voor de sfeer: deze is ingetogen en biedt ruimte voor de emoties. Van opluchting na een langdurig ziekbed tot intens verdriet na een plotseling overlijden.

Herdenken

Het herdenkingsveld bestaat uit een strooiveld, een columbarium en een ‘buitenaula’. De ‘buitenaula’ is een plek waar de nabestaanden de mogelijkheid hebben om de overledene buiten te herdenken. Deze plek kijkt uit over een vijver. Om de beslotenheid te waarborgen is dit gebied afgeschermd van het gebouw doormiddel van muren en hagen. Inkijk in de aula wordt zo voorkomen. Het terrein is beplant met streekeigen bomen, hagen en planten.

Projectdetails

Projecttitel
Crematorium Duin- en Bollenstreek
plaats
Lisse
oplevering
2016
opdrachtgever
Mens, Lisse
programma
Crematorium
bruto vloeroppervlakte
3200 m2
netto vloeroppervlakte
2752 m2
team
Leen den Dulk
, Kees van Rijn, Fabian van Kints
fotografie
du Prie Bouw & Ontwikkeling BV — Andre Roeleven fotografie
aannemer
du Prie Bouw & Ontwikkeling BV, Leiden
interieur ontwerp
Van Doorne architecten, Den Haag