Locatie
Leiderdorp
Opgeleverd
2022
Opdrachtgever
Citystone Group
Programma
206 studentenwoningen + commerciële ruimtes

Statenhof Leiderdorp

Leegstaand kantoorpand getransformeerd naar studentenwoningen

Het kantoorgebouw met commerciële plint, in de volksmond bekend als de Statenhof in Leiderdorp, heeft lange tijd leeg gestaan. Het gebouw, gelegen aan de Engelendaal, is oorspronkelijk uit 1978 en had een oppervlakte van circa 10.000 m2 bruto vloer oppervlakte. Het gebouw was toentertijd onderdeel van een integrale ontwikkeling samen met het winkelcentrum Winkelhof, de parkeergarage, de sporthal (nu sportschool en bowling) en de bovengelegen appartementen.

In opdracht van Citystone Group is een plan ontwikkeld om het gebouw te transformeren naar studentenwoningen. Deze ontwikkeling sluit aan bij het coalitieakkoord 2018-2022 van de gemeente Leiderdorp, waarin actief is ingezet op deze transformatie naar woningen. De herontwikkeling van de Statenhof was uitdagend, vanwege het ontbreken van eigen parkeerplaatsen. Gezien de grote vraag naar studententenwoningen, de lage parkeervraag van deze doelgroep en de ligging van het gebouw ten opzichte van het OV was de transformatie naar studentenwoningen een kansrijke invulling.

In het bestaande gebouw zijn 168 studio’s gerealiseerd. Daarnaast heeft het gebouw een extra bouwlaag gekregen waarin nog eens 38 studio’s zijn gerealiseerd. Elke studio heeft een eigen, prefab, badkamer en een keuken. Om ontmoeten en samenleven te stimuleren zijn er een aantal gezamenlijke voorzieningen zoals een studeerruimte, een woonkamer met een zitgedeelte en pool/biljart, een grote keuken, een wasruimte en een gemeenschappelijk dakterras. In de commerciële plint zijn een mondzorgkliniek, een pizzeria, een dierenkliek en een schoonheidssalon gehuisvest.

Op de eerste verdieping worden door de gemeente Leiderdorp circa 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Op de begane grond is, in een van de commerciële ruimtes, een gemeenschappelijke woonkamer ingericht met spullen die zijn gedoneerd door Leiderdorpers.

Bij de transformatie is veel aandacht besteed aan de duurzaamheidsambitie van minimaal energielabel A. Door het vervangen van alle kozijnen, het na-isoleren of vervangen van de gevels en het vervangen van alle installaties is dat gelukt en hebben alle studio’s minimaal een A label en in sommige gevallen zelf een A++ label.

Het project Statenhof is genomineerd op de shortlist van 9 projecten voor de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023.

Projectdetails

Projecttitel
Statenhof Leiderdorp
adres
Reaal 1-6
plaats
Leiderdorp
oplevering
2022
opdrachtgever
Citystone Group
programma
206 studentenwoningen + commerciële ruimtes
bruto vloeroppervlakte
11500 m2
team
Leen den Dulk, Kees van Rijn, Maarten van der Marel, Rob Plasschaert
ontwikkelaar
Citystone Group
aannemer
Regiobouw Haarlemmermeer
adviseur installaties
Drietech & Verhoef
adviseur constructie
Bureau Broersma