Locatie
Weesp
Opgeleverd
2023
Opdrachtgever
BPD / Adriaan Van Erk
Programma
80 woningen

Weespersluis

Een groen stukje Waterrijk

In Weesp, dichtbij Amsterdam, het Gooi én de Vecht wordt een ruime, groene nieuwbouwwijk gerealiseerd. Van Manen heeft 5A1- oost in Waterrijk mogen ontwerpen. Dit schiereiland kent een diversiteit aan woningen; rijwoningen aan de Haven van Waterrijk en woningen met een achtertuin aan het water.

Fotografie: de Beeldenfabriek

De woningen zijn ruimtelijk opgezet in korte rijtjes, twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande villa’s. Allen omgeven door het groen en het water.

Langs de haven is een grote diversiteit in uitstraling van de kadewoningen te vinden; van moderne witgestuukte woning met een plat dak tot woningen met langskap en meer statige kadewoningen met tuitgevels. De architectuur van deze woningen is geïnspireerd op de oud Hollandse havenstadjes. De kadewoningen zijn daar vaak door de tijd heen ontstaan, als het ware organisch gegroeid. Dat is de charme van een haventje. Zo zijn de woningen hier ook ontworpen. Hier is bijna elke gevel anders en herkenbaar, wat er voor zorgt dat iedere bewoners trots is op zijn eigen unieke woning.

Verderop in het plan staan langs het water, achter de oevers met rietkragen, vrijstaande villa’s en twee-onder-een kapwoningen. Afwisselend gedekt met een donker pannendak of rietenkap. Alle woningen hebben grote openslaande deuren richting de achtertuinen met aanlegsteigers aan het water. De architectuur van deze woningen kan worden beschreven als modern landelijk, met doorgeschoten kappen, veranda’s, verschillende roedeverdelingen in de kozijnen en voordeuren met luifels.

Woningen in de Vechtstreek kenmerken zich door de baksteenarchitectuur. Alle woningen van dit plan zijn dan ook uitgevoerd in baksteen, met zorgvuldige detaillering, in combinatie met het natuurlijke materiaal hout. We gebruiken in dit plangebied verschillende tinten van de Vogelensangh baksteen, een robuuste warme steen. In de kleuren rood of gemêleerd zand, daarnaast worden de bakstenen van enkele woningen witgeschilderd. Wat alle woningen verder gemeen hebben is dat elke gevel in meer of mindere mate hout terugkomt, in de kleurvariaties van bruin tot zwart tot prachtige vergrijsde tinten.

Kortom een exclusieve en landelijke buurt in Weesp, waar het fantastisch ruim en vrij wonen gaat zijn aan het water.

Projectdetails

Projecttitel
Weespersluis
plaats
Weesp
oplevering
2023
opdrachtgever
BPD / Adriaan Van Erk
programma
80 woningen
team
Marieke Meyer, Cor Hoek, Eric Verkade
fotografie
de Beeldenfabriek
ontwikkelaar
BPD / Adriaan Van Erk
aannemer
Adriaan Van Erk