Locatie
Bergen op Zoom
Opgeleverd
2019
Opdrachtgever
ERA Contour
Programma

Wonen aan de Ham

Slotakkoord van de Nieuwe Kaai

De binnenstedelijke inbreiding ‘Wonen aan de Ham’ is het sluitstuk van de Nieuwe Kaai met in deze fase 14 herenhuizen aan het water en 21 appartementen in het Hamhuis. Vanwege de prachtige plek in de binnenstad, direct naast het Groot Arsenaal, is gekozen voor een beeldtaal die aansluiting vindt bij die binnenstedelijke architectuur van Bergen op Zoom. Na de uithuizing van de Koninklijke Nedalco (een alcoholfabriek) kwam deze locatie in het Havenkwartier vrij voor woningbouw. Oude kademuren en vestingwerken – nog aanwezig op deze locatie – worden zo veel mogelijk blootgelegd, hersteld en waar mogelijk weer ruimtelijke dragers van het gebied.

Het appartementengebouw kijkt op de grachten van Bergen op Zoom en ligt tegenover 'de Ham' - een voormalige overslagplaats uit de tijd dat de middeleeuwse havens nog direct aan de binnenstad grensden. Het gebouw heeft om die reden de robuurste architectuur van een pakhuis meegekregen. Het hoofdvolume verwijst hiernaar met zijn regelmatige gevelopeningen in een rode baksteengevel met gele sierbanden. Het geheel staat op een donkere plint die het lokale maaiveld-verloop van bijna 3 meter (!) overbrugt. Deze donkere plint loopt aan de Prinsenkaai-zijde door in twee volumes die haaks op het hoofdvolume staan. Boven de entree als aan de Hamzijde bevat de kroon een tegeltableau die de naam van het gebouw draagt.

Direct naast het Hamhuis staan 14 woningen met een bijzondere doorsnede. Hier is het hoogte verschil ingezet om een souterrain direct aan het water te maken. Dit maakt indelingsvarianten mogelijk waarin een woonkeuken in het souterrain en een woonkamer op de 'begane grond' door een vide met in verbinding staan. De eerste 10 woningen hebben een belijning die de woningen van de tegenoverliggende rij woningen van de Nieuwe Kaai en het appartementengebouw spiegelt. De laatste vier woningen liggen op de kop van De Nieuwe Kaai en hebben een drie-zijdige oriëntatie. Zij zijn daarom ontworpen als één blok, waardoor zij tegelijk een tegenwicht bieden aan het appartementengebouw. Met het vestingstad-verleden en de open verbinding met zee (beide verdwenen) in gedachten is dit blok vormgegeven als een admiraliteitsgebouw.

Projectdetails

Projecttitel
Wonen aan de Ham
plaats
Bergen op Zoom
oplevering
2019
opdrachtgever
ERA Contour
team
Job Beerthuizen, Marieke Meyer, Bjorn Overwijk
aannemer
ERA Contour