Locatie
Amersfoort
Opgeleverd
2006
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoedontwikkeling
Programma
49 grachtenwoningen en 11 appartementen

De Baluster

Grachtenwoningen in een nieuwe Hollandse Waterstad

Voor Amersfoort Vathorst bedacht West 8 een eigentijdse Hollandse Waterstad met een hoge woondichtheid. Wij mochten de woningen aan de Durgerdamhaven vormgeven, het werd het visitekaartje van Vathorst.

Voor de haven hebben we een wand met hoge grachtenpanden ontworpen in verschillende stijlen. Soms met een tuitgevel, soms als een dubbelbrede woning maar altijd met een trapje voor de deur. Een bijzonder terugkerend kenmerk van deze woningen is een vis, deze komt in verschillende gedaanten terug. Er zit ook een grapje tussen. Vroeger brandde er af en toe wel eens een pand af en dan kwam er iets volstrekt nieuws tussen te staan. Hier is dat het koperen huis - een contrasterend ontwerp maar wel met traditioneel materiaal. Voor de ronde hoek van het bouwblok ontwierpen wij een klein appartementengebouw.

Onze straat is in het begin van de bouw van Vathorst ook het visitekaartje van Vathorst geweest. Ik denk dat ik hem wel tien keer tegen ben gekomen in verschillende bladen en kranten. Dat gaf ons een trots gevoel.

Henri & Janneke Romkes, bewoners

Projectdetails

Projecttitel
De Baluster
adres
Durgerdamhaven, Blokzijlpark, Weteringkade
plaats
Amersfoort
oplevering
2006
opdrachtgever
Heijmans Vastgoedontwikkeling
programma
49 grachtenwoningen en 11 appartementen
team
Walter Zeinstra, Willem-Jan Bouwman, Gerben van Manen, Monique van Doorne, André Noordermeer
aannemer
Heijmans