Locatie
Noordwijk
Opgeleverd
2021
Opdrachtgever
Particulier
Programma
Wonen

Voorstraat 69 Noordwijk

Revitaliseren van een Noordwijkse parel

De voormalige burgemeesterswoning in de Voorstraat van Noordwijk-Binnen is wederom klaar voor de toekomst! Een grootschalige restauratie voor het rijksmonument waarbij de karakteristieke waarden en eigentijdse duurzame ingrepen in balans zijn.

Fotografie: Jaro van Meerten, The Art of Living

Op het eerste gezicht lijkt er vrij weinig veranderd aan het exterieur. In zekere zin klopt dit vanwege de rijksmonumentale status, maar de schil is van onder tot boven gescreend en daar waar nodig hersteld. Altijd volgens de restauratieladder van conserveren (1), repareren (2) of vernieuwen (3). Eén van de weinige voorbeelden van vernieuwen is het vervangen van het oorspronkelijke enkelglas naar monumentenglas met getrokken buitenzijde. Met deze ingreep wordt de isolatiewaarde enorm verbeterd, maar wordt er weinig afbreuk gedaan aan de monumentale uitstraling van het glas. Misschien wel de mooiste blikvanger is de opknapte fraai gesneden krans in het bovenlicht van het entreeportaal. Deze heeft een ovale krans met gestileerde acanthusbladeren die wordt ‘gebonden’ door strikken en linten en straalt wederom. Aan de zijde van de achtertuin is het terras vergroot met daarin een hellingbaan en tribunetrap verwerkt. De kenmerkende middengang van de woning is doorgezet in het ontwerp van de tuin. Het doorzicht op de prachtige beukenbomen wordt hierdoor versterkt.

Een uniek element van deze woning is de schakering van een drietal kamers in de rechterbeuk van de begane grond. Deze kamers zijn in elkaar verlengde geplaatst en afsluitbaar door rijk versierde porte-brisée deuren. Het oorspronkelijke doel van deze enfilade was om indruk te maken op de gasten. Nu is deze schakering van representatieve ruimten nog steeds aanwezig en even indrukwekkend, maar door een samenhangende materialisatie voelt het als een prettig geheel. Iedere ruimte heeft zijn eigen Siberling plafond ornament en haard.

De meest bijzondere haard is de donkere marmeren schouw met eiken lijstwerk en schilderij in de nieuwe woonkeuken. De blauwgrijs geaderde Carrara Bardiglio marmeren schouw is uit de Barok met een overdaad aan versieringen van krullen, schelpen en acanthusbladeren. Het lijstwerk op de boezem is van bijzondere kwaliteit en opmerkelijk genoeg van eikenhout in plaats van het gebruikelijke, makkelijker te bewerken lindenhout. Na verwijdering van de later aangebrachte bronsverf is het originele bladgoud van het lijstwerk hersteld. Het schilderij is van de hand van Gerard Sanders uit 1761. Het is moeilijk om de exacte voorstelling van het schilderij te duiden, maar gezien de gebruikte symbolen en periode lijkt het aannemelijk dat het werk een allegorie is. De toenmalige eigenaren lieten hiermee hun verbondenheid met het geloof of de klassieke oudheid zien; de afgebeelde dame zou een symbolische voorstelling kunnen zijn van Venus (de godin van de liefde en vruchtbaarheid in de Romeinse mythologie) of Maria.

Dé blikvanger van het pand is de middengang op de begane grond. Deze heeft een hoog monumentale afwerking van marmerimitatie schilderwerk op de wanden. De onderzijde stelt een donker eiken raamwerk voor waarbinnen zich liggende platen leverkleurig marmer bevinden. Het bovenliggende pleisterwerk kent een leverkleurig kader met imitatiewerk geschilderd marmer platen. Ter plaatse van de hoeken loopt het kaderwerk door en wordt dit geaccentueerd door een eveneens geschilderd rozet. De brede gemarmerde vakken zijn als arabescato geschilderd, terwijl de smallere vakken een paars-rode Breccia weergeven. Boven de deuren zijn eenvoudige dessus-de-portes aangebracht waarbinnen zich een eenvoudig kralenlijstje of krans van eikenbladeren bevindt. De combinatie van de historische marmerimitatieschilderingen en de subtiele hedendaagse verlichting geven deze middengang een adembenemende uitstraling.

De slaapkamers zijn gepositioneerd op de verdiepingen. Hier zijn de houten balklagen in de plafonds als de gebinten in het zicht gelaten. De huiselijke en fijne sfeer is hier goed voelbaar. De vele getimmerde wanden met origineel houten beschot dragen hier aan bij.

Dit bijzondere project is gepubliceerd in de juli editie van 2021 in het blad The Art of Living.

Projectdetails

Projecttitel
Voorstraat 69 Noordwijk
adres
Voorstraat 69
plaats
Noordwijk
oplevering
2021
opdrachtgever
Particulier
programma
Wonen
team
Oscar de Blanken, Peter van Delft, Sandra Mieremet
fotografie
Jaro van Meerten, The Art of Living
ontwikkelaar
Particulier
aannemer
Holleman Santpoort
interieur bouw
Horstermeer Interieuren BV
installateur
Grimbergen Installaties
tuin aanleg
G. van der Holst & zn
adviseur installaties
Grimbergen Installaties
Externe partijen
De Wit Totaal E-techniek BV