Locatie
Voorhout
Opgeleverd
Opdrachtgever
Particulier
Programma
woonhuis

Klein Bouwlust

Herbestemming van een Rijksmonumentale boerderij tot woonhuis

Klein Bouwlust is een eeuwenoude boerderij die getuigt van een rijk verleden. Voorheen als één van de eerste bouwwerken in het toenmalige idyllische landschap van het Nederlandse platteland, omringd door groene weilanden en majestueuze bomen. Tegenwoordig een groene oase omzoomd door de nieuwbouw woningen van Hooghkamer. Afgelopen maand is de omgevingsvergunning binnengekomen die de transformatie mogelijk maakt voor dit rijksmonumentale architectonische juweel. Wat ooit diende als een werkplaats voor landbouw en veeteelt, kan nu getransformeerd worden tot een warm en gastvrij thuis voor een jong gezin, waar geschiedenis en moderne levensstijl naadloos samenkomen.

Het Historische Erfgoed

De boerderij, met zijn karakteristieke rieten dak en bakstenen muren, is een tastbaar symbool van het verleden. Gebouwd in een tijdperk waarin landbouw de ruggengraat van de samenleving vormde, heeft deze boerderij generaties lang zijn dienst bewezen. De zorgvuldig bewaarde elementen getuigen van de vakmanschap en het ambachtelijk erfgoed van vroegere bouwers en gebruikers.

Herbestemming

Met een diepe waardering voor het historische karakter van de boerderij, besloot een jong gezin om deze te omarmen en nieuw leven in te blazen. De motivatie achter deze herbestemming was tweeledig: het behoud van het cultureel erfgoed van de regio en het creëren van een functionele en comfortabele woonruimte die past bij de behoeften van een modern gezin. Het proces van herbestemming vereiste zorgvuldige planning, nauwgezette restauratie en creatieve ontwerpbenaderingen. Elk aspect, van het behoud van historische kenmerken tot het integreren van moderne voorzieningen, werd met zorg en aandacht benaderd. 

Restauratie en Behoud

Bij de restauratie staat het behoud van de oorspronkelijke architectonische elementen centraal. Antieke houten spanten worden liefdevol gerestaureerd, terwijl de oude bakstenen muren en steunberen alleen worden hersteld indien bouwkundig noodzakelijk. De charme en authenticiteit van de boerderij worden behouden, waardoor de geschiedenis zichtbaar blijft in elke hoek van het huis.

 

Modern Comfort

Tegelijkertijd wordt de boerderij aangepast aan de behoeften van het moderne gezinsleven. In de voormalige stal wordt een ruime woonkeuken gecreëerd met een open plattegrond. De slaapkamers zijn op de verdieping onder de karaktervolle houten spanten gesitueerd. Moderne voorzieningen zoals een hoogwaardige keuken en luxe badkamers worden toegevoegd, waardoor het huis een oase van comfort en gemak wordt voor het jonge gezin. In lijn met de vanzelfsprekende aandacht voor duurzaamheid worden tijdens de herbestemming ook direct de kansen gegrepen. Van het gebruik van energie-efficiënte verwarmingssystemen tot het toevoegen van isolatie voor de upgrade van de thermische schil. Een zorgvuldige balans tussen monumentale waarden en duurzaamheid.

Resultaat

De gerestaureerde boerderij wordt meer dan alleen een huis; het wordt een toevluchtsoord waar verleden en heden samenkomen. De vernieuwde boerderij personifieert de essentie van gezinsleven en gemeenschap, waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten in een tijdloze harmonie. De herbestemming van een rijksmonumentale boerderij dient als een waardevolle herinnering aan het belang van het koesteren van ons erfgoed. Met toewijding en respect voor het verleden, kunnen we een brug slaan tussen traditie en vooruitgang, en een erfenis creëren die generaties lang zal voortleven.

Klein Bouwlust staat te koop. Meer informatie is te vinden op de website van Heemborgh

Een mix van erfgoed en een moderne levensstijl

Projectdetails

Projecttitel
Klein Bouwlust
plaats
Voorhout
opdrachtgever
Particulier
programma
woonhuis
bruto vloeroppervlakte
750 m2
team
Oscar de Blanken, Robin Zwaan, Sandra Mieremet
adviseur installaties
Ontwerpburo Van Der Vlugt
adviseur constructie
Faas & Van Iterson
Externe partijen
Michel van Dam