Locatie
Aalsmeer
Opgeleverd
Opdrachtgever
World Trade Flower Hotel BV
Programma
Hotel

The Flower Hotel Aalsmeer

Het circulaire ‘The Flower Hotel’ is ontworpen voor een prominente plek in het hart van de internationale bloemenhandel. Direct gesitueerd naast de wereldberoemde bloemenveiling Royal Flora Holland Aalsmeer. Over 5 lagen verspreid is er ruimte voor 402 hotelkamers. Het ontwerp is gevormd door de stedenbouwkundige situatie. De gevels aan de zijde van de N-wegen zijn het hoogst wat betreft het aantal verdiepingen en passen in de bestaande omgeving. De gevels aan de Lakenblekerstraat zijn minder hoog. ‘The Flower Hotel’ heeft de vorm van een hof. De hoge gevels vormen een buffer tegen het geluid, zodat er binnenin het gebouw een oase van rust ontstaat.

‘The Flower Hotel’ is volledig circulair. Alle producten en materialen zijn herbruikbaar. Mede door de modulaire opzet van het hotel. De kamers worden als modules gemaakt in de fabriek in geconditioneerde omstandigheden en op de bouwplaats ‘slechts’ geassembleerd. Deze wijze van fabrieksmatig produceren heeft vele voordelen ten aanzien van de bouw; er zijn minder transportbewegingen van ruw bouwmateriaal nodig, een kleinere bouwplaats volstaat, het weer heeft minder invloed op de bouwperiode en er in snel tempo geplaatst. Bovenal kunnen de modules na demontage volledig worden hergebruikt of gerecycled. ‘The Flower Hotel’ levert nauwelijks restafval op en zorgt tijdens de productie en bouw voor een veel lagere CO2-uitstoot dan de traditionele bouw.
De architectuur is een samenspel van verticale en horizontale lijnen. De trappenhuizen en het framewerk van kolommen zorgen in de gevels voor de verticale accenten. De witte banden die de verdiepingslijnen accentueren en de dakranden zorgen voor de horizontale lijnen. De afwerking van de gevels met houten delen dragen in zowel staand als liggend patroon ook bij aan het totale samenspel. Door de modules slim te plaatsen en door het toevoegen van accenten, zoals bloemkozijnen, levert het totaal tot een divers gevelbeeld.

Projectdetails

Projecttitel
The Flower Hotel Aalsmeer
adres
Lakenblekerstraat
plaats
Aalsmeer
opdrachtgever
World Trade Flower Hotel BV
programma
Hotel
bruto vloeroppervlakte
22000 m2
team
Oscar de Blanken, Kees van Rijn, Fabian van Kints
ontwikkelaar
World Trade Flower Hotel BV
aannemer
Jan Snel
adviseur constructie
Ingenieursstudio DCK