Locatie
Alkmaar
Opgeleverd
2015
Opdrachtgever
Timpaan
Programma
34 appartementen en 12 stadwoningen

Bergerveste

ontwikkeling op voormalige schoollocatie

Van Manen heeft in 2005 de prijsvraag gewonnen voor herontwikkeling van de voormalige schoollocatie aan de Bergerweg en de Van der Lijnstraat, in Alkmaar. Het project bestaat uit 3 gekoppelde appartementengebouwen met 34 appartementen en 2 blokken met 12 stadswoningen, welke rond een hof zijn gesitueerd.

Fotografie: Van Manen

De gevelontwerpen van de woningen sluiten aan op de jaren 30 architectuur van de bestaande bebouwing aan de Van der Lijnstraat. Deze ontwerpen worden gekenmerkt door horizontale belijning in de gevels en de aanwezigheid van elementen als erkers, tuinmuren en getimmerde goten.

De appartementen zijn verdeeld over 3 blokken van 4 lagen op een verdiepte parkeergarage. De entrees bevinden zich tussen de blokken en zijn contrasterend gematerialiseerd. De appartementen worden door middel van galerijen aan de noordkant ontsloten. Alle buitenruimten van de appartementen zijn op het zuiden georiënteerd, langs de Bergerweg. De buitenruimtes beslaan de volledige breedte van de appartementen en zijn voorzien van glazen schuifwanden. Deze geven de mogelijkheid de buitenruimte ook als serre te gebruiken en werken daarbij mee aan de geluidsreductie.

Voor de materialisatie van de blokken is ook hier aansluiting gezocht bij de bestaand bebouwing: rood-bruin metselwerk en witte kozijnen en betimmeringen. Er is veel aandacht besteed aan de zonwering, de gemetselde erfafscheidingen en het groen.

Bergerveste genomineerd voor mooiste gebouw van Alkmaar

Ter gelegenheid van de landelijke ”Dag van de Architectuur’ organiseerde Architectuur Informatiecentrum Alkmaar in de Grote kerk van Alkmaar een tentoonstelling van bijzondere architectuur in Alkmaar. De tentoonstelling bestond uit afbeeldingen van 27 gebouwen die in de laatste 15 jaar in Alkmaar zijn gerealiseerd, allen genomineerd voor de AIA-Architectuurprijs 2015. Eén van deze gebouwen is het ‘appartementencomplex Bergerveste’.

Projectdetails

Projecttitel
Bergerveste
adres
Bergerweg
plaats
Alkmaar
oplevering
2015
opdrachtgever
Timpaan
programma
34 appartementen en 12 stadwoningen
team
Leen den Dulk, Kees van Rijn, Hein van der Waals, Peter Spaanderman, Cor Hoek, Cees Spaans, René van Zoen
fotografie
Van Manen
ontwikkelaar
Timpaan
aannemer
Bot Bouwgroep
Externe partijen
landschapsarchitect Vlug & Partners