Locatie
Monster
Opgeleverd
2018
Opdrachtgever
M2 Groep
Programma
13 woningen

De 13 van Schelpenduin

Thuis in het strandleven

Het ontwerpen van woningen op steenworp afstand van het strand is iets wat bij ons in het architecten-DNA zit. In opdracht van M2 groep is het plan ‘de 13 van Schelpenduin’ ontstaan. 13 woningen, waarvan 1 vrijstaande en 13 twee-onder-één-kap woningen, tegen de duinen van Monster. De verschijningsvorm en uitstraling van de woningen passen goed in de omgeving en zijn zeer divers. Het materiaalgebruik, de situering op de kavel en de keuze van een voor- of zijentree maken dat elke woning een individuele uitstraling krijgt.

Fotografie: Jaro van Meerten

De locatie nabij strand en duinen is de inspiratie geweest voor het type architectuur. De woningen zijn zodanig ontworpen dat ze zo veel mogelijk aansluiten op het gevoel van vrijheid en eigenheid. Geen rigide architectuur van identieke blokken uit de strengpers. Deze sfeer van vrijheid begint in de verkaveling, waar verspringende rooilijnen voor diversiteit in het straatbeeld zorgen.

Ook de buitenruimten van de woningen zijn mee-ontworpen in dezelfde passende sfeer. Zo ontstaat naast het gewenste beeld ook een beschutte en fijne buitenruimte van hoge kwaliteit. Zowel de erfafscheiding als de balustrade van de veranda’s bestaan uit schapenhekken. Deze elementen dragen hiermee in hoge mate positief bij aan de sfeer en natuurlijke gevoel van de locatie.

De diversiteit zit niet alleen in de hoofdmassa en verspringende rooilijnen, maar ook in de materialisatie. Het ontspannen karakter wordt versterkt door verschillende natuurlijke materialen in een zorgvuldig afgestemd palet. Alle drie de paletten zijn overheersend van een lichte kleur. Ondanks het gebruik van traditionele materialen is de detaillering eigentijds. Een mooi contrastrijk voorbeeld is de combinatie van de rieten daken met de zwarte aluminium elementen.

Projectdetails

Projecttitel
De 13 van Schelpenduin
plaats
Monster
oplevering
2018
opdrachtgever
M2 Groep
programma
13 woningen
team
Oscar de Blanken, Kees van Rijn, Fabian van Kints
fotografie
Jaro van Meerten
ontwikkelaar
M2 Groep
aannemer
Ouwehand Bouw
adviseur constructie
Bogaards Constructiebureau