Locatie
Leiderdorp
Opgeleverd
2022
Opdrachtgever
Citystone Group
Programma
19 appartementen

De Waterbies

Op maat gesneden architectuur

Op de plek van de voormalige Menswordingkerk in Leiderdorp is een nieuwbouw appartementengebouw verrezen die recht doet aan de plek. Inspiratie voor de architectuur komt voort uit de bijzondere vorm van het kavel: een soort schiereiland met een scherp afgeronde hoek. De gevels van het pand volgen de vloeiende lijnen van de locatie en is terugliggend gepositioneerd, zodat de waterkant met groenstrook duidelijk rondom loopt. De vloeiende lijnen zijn als rondingen in het appartementengebouw verwerkt. De kop van het gebouw heeft een bescheiden hoogte accent op het splitsingspunt aan het water. Een dynamisch gebouw met een alzijdige oriëntatie als resultaat.

Fotografie: ©egbertdeboer.com

Een belangrijke eigenschap van het kavel is de mate waarin de groene omgeving wordt ervaren. Dit komt mede door de route over het Heelblaadjespad door de ecologische verbindingszone. Het gebouw draagt hier aan bij door een groene strook rondom het kavel vrij te houden. Juist door de bebouwing niet rechtstreeks tegen het water aan te bouwen levert dit een ontspannen en groen sfeerbeeld op, passend bij het dorpse karakter van de wijk.

Een markant element is de hoofdentree van de Waterbies. Het bovenliggende appartement kraagt uit, waardoor er een natuurlijke accentuering van de entree ontstaat. Een combinatie van geborgenheid en droogloop. Het entreeportaal is voorzien van bestrating als vloerafwerking en hetzelfde gevelmetselwerk in de wanden.

De materialisatie bestaat uit duurzame en tactiele materialen, zoals licht gekleurd metselwerk en natuurlijk houten gevelbekleding. Deze materialen versterken de zachte waardes van het ontwerp. Natuurinclusiviteit heeft een belangrijke rol op deze prominente plek met balkons inclusief geïntegreerde plantenbakken, groene gevels en nestkasten.

Projectdetails

Projecttitel
De Waterbies
plaats
Leiderdorp
oplevering
2022
opdrachtgever
Citystone Group
programma
19 appartementen
bruto vloeroppervlakte
3750 m2
team
Oscar de Blanken, Kees van Rijn, Cor Hoek
fotografie
©egbertdeboer.com
ontwikkelaar
Citystone Group
aannemer
H&B Bouw
adviseur installaties
Overdevest
adviseur constructie
Broersma Ingenieurs
Externe partijen
Bureau Veldweg