Locatie
Noordwijk
Opgeleverd
2023
Opdrachtgever
TN Ontwikkeling
Programma
29 grondgebonden woningen

Offem Zuid West

Offem Zuid West in Noordwijk is een belangrijk schakelstuk tussen de (oude) Voorstraat en de nieuwe wijk Offem Zuid. Al eerder heeft Van Manen een groot deel van Offem Zuid ontworpen. De uitdaging was dit keer om nieuwe woningtypes te ontwerpen dat zich onderscheiden van de eerdere fase van Offem Zuid en tegelijkertijd passend zijn bij Noordwijk-binnen. Het resultaat is een breed palet aan verschillende types in Noordwijkse stijl met een knipoog naar het verleden en een hedendaagse blik vooruit. Offem Zuid West telt 29 woningen in verschillende woningtypen verdeeld over twee zones: de Verlengde Voorstraat en de Landgoederenzone.

Fotografie: DPI

De charmante en slingerende Verlengde Voorstraat wordt versterkt door gevarieerde grondgebonden woningen. Verspringende voorgevels begeleiden het slingerende stratenpatroon. De clustering van woningen rondom een groene Brink draagt bij aan de referentie naar een historisch gegroeide dorpskern. De compacte bebouwingsstructuur is gebaseerd op de (oude) Voorstraat met een afwisselende en kleinschalige pandsgewijze uitstraling. Verschillende panden zijn door hun vorm en positie markant en zijn voorzien met beeldbepalende accenten of hoekoplossingen. Het merendeel van de woningtypes bestaat uit twee lagen met een kap woningen. Hier is de variatie en rijkheid doorgevoerd in veel verschillende elementen: dakvormen, goothoogtes, gevelornamenten, kozijnindelingen en overige detaillering. De rijkheid stopt niet bij de voorgevel, maar wordt doorgetrokken op stoep niveau. Sommige panden zijn voorzien van veranda’s, uitstekende torentjes of Delftse stoepen. Een ander type is de woning van drie lagen plat. Dit type is zorgvuldig geplaatst op bepaalde posities om de ritmiek van de bouwblokken te verrijken. De verticale ritmiek van dit type is duidelijk afleesbaar en krachtig in de uitstraling. Het resultaat is een bijzonder ensemble als toevoeging op het straatbeeld in de Verlengde Voorstraat.

De landgoederenzone wordt in het reeds gerealiseerde plan van Offem Zuid gekenmerkt door twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Dit principe is ook doorgetrokken aan de noordzijde van dit nieuwe plandeel Offem Zuid West. De uitdaging was om in deze zone statige woningen te ontwerpen die elk z’n eigen uitstraling heeft. Er zijn twee types geschakelde villa’s ontworpen: het Koetshuis Achterduin en het Koetshuis Zeebries. Het Koetshuis Achterduin wordt gekenmerkt door een heldere opzet van twee bouwlagen met afgeknot schilddak. De gevel is opgebouwd uit bruinrood metselwerk met diverse accenten. Alle raamopening zijn voorzien van sierluiken wat de woning een statig aanzien geeft. Aan de voorzijde is er een veranda gesitueerd met oriëntatie op de ochtendzon. Het Koetshuis Zeebries heeft een wit gekeimde gevel op de begane grond met houten delen op de verdieping. Ook dit type wordt afgemaakt met een afgeknot schilddak en diverse dwarskappen aan voor- en achterzijde. Door de verschillende contrasterende kleuren krijgt deze tweekapper een stoer aanzien. Diverse verfijningen zijn ondergebracht in de raamverdeling en opbouw van de dakranden. Aansluitend wordt het plan beëindigd met een vrijstaande villa: Landhuis Buitengoed. Deze villa heeft ook een stoere opbouw van metselwerk met houten delen. Aan de voorzijde is de kap deels in kleinere vorm naar voren gehaald. Hierdoor heeft de woning een extra dimensie gekregen. Bij de hoofdentree is er een overkapping ontworpen met diverse sierluiken. Verder wordt de villa gerealiseerd met een vrijstaande garage. De daken van alle villa’s worden voorzien van een antraciet/zwarte keramische pan, zodat het deels op elkaar aansluit. 

Projectdetails

Projecttitel
Offem Zuid West
plaats
Noordwijk
oplevering
2023
opdrachtgever
TN Ontwikkeling
programma
29 grondgebonden woningen
team
Oscar de Blanken, Robert Dessing
fotografie
DPI
ontwikkelaar
TN Ontwikkeling
aannemer
Thunnissen