Locatie
Noordwijk
Opgeleverd
2022
Opdrachtgever
Particulier
Programma
Villa

Moderne strand- en duinvilla Noordwijk

Een bijzondere villa op een fantastische plek. Op één van de mooiste locaties aan de Nederlandse kust heeft Van Manen een moderne en duurzame villa ontworpen. Een familiehuis met een toekomstbestendig resultaat voor nu en de volgende generaties.

De wens van de opdrachtgever was om een “damp-open” villa te realiseren opgebouwd in volle houten wanden als hoofdraagconstructie. Door een damp-open constructie wordt een ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmteregulering. Door het toepassen van het houtbouwsysteem - Dowel Laminated Timber (DLT) - kan dit resultaat waargemaakt worden. Een gedeuvelde kruislaags massief houten constructie zorgt, net als een Gore-Tex jas, voor de afvoer van overtollig vocht via de damp-open gevel naar buiten. Vocht en CO2 zijn door de intensieve isolatie in (nieuwbouw)huizen een steeds groter probleem, indien er onjuist wordt geventileerd. Wanneer er onverlijmd hout (DLT) als bouwmateriaal gebruikt wordt, zijn er geen nadelige effecten van schadelijke stoffen zoals PIR, PUR, kit en lijm. Het DLT houtbouwsysteem heeft door de accumulerende eigenschap als bijkomend voordeel ook een duurzaam effect: de villa hoeft nauwelijks verwarmd of gekoeld te worden. Het is binnen altijd aangenaam.

Het souterrain is in en onder het duin gesitueerd en daardoor opgebouwd met een betonnen constructie. Hier zijn verschillende slaapkamers, chill-ruimte en zwembad met sauna ondergebracht. Boven het zwembad is een groot daklicht toegepast, welke elektrisch te openen is. Hierdoor is er zowel een binnen- als buitenzwembad gecreëerd. Aan de buitenzijde is een groot overstek van het bovenliggend terras dat als carport fungeert.

De twee bouwlagen boven het maaiveld zijn constructief opgetrokken in het DLT houtbouwsysteem Holz100. Op de begane grond is de villa voorzien van een ruime hal met vide boven de trap, een fotostudio, woonkeuken en woonkamer met uitzicht op zee. Aangrenzend is een zeer ruim terras met een veranda op het zuidwesten. De verdieping bestaat uit een fitnessruimte, logeerkamer en hoofdslaapkamer met een en-suite badkamer. Vanuit de hoofdslaapkamer en aangrenzende badkamer is er fenomenaal uitzicht over zee. Diverse daklichten zoals boven de vide, in de hoofdslaapkamer en douche dragen bij aan het binnen-buiten gevoel.

De gevels bestaan hoofdzakelijk uit wit gestucte banden met grote overstekken die de zon in de zomermaanden buiten houdt. De overige delen van de gevels zijn voorzien van zowel horizontale als verticale houtaccenten. Deze onderhoudsarme accenten, in fraké- en cedarhout, zijn in nauw samenspraak met de opdrachtgever bepaald. Op een aantal plekken zijn er ook natuursteen elementen toegevoegd, waaronder de trap naar de hoofdentree.

Een moderne, eigentijdse en duurzame villa op één van de bijzonderste plekken aan het strand. Opgeleverd voor de toekomst!

Projectdetails

Projecttitel
Moderne strand- en duinvilla Noordwijk
plaats
Noordwijk
oplevering
2022
opdrachtgever
Particulier
programma
Villa
team
Robert Dessing, John Zwanenburg
aannemer
Van Leent Bouwbedrijf
interieur
Eric Kuster
adviseur constructie
4construct
Externe partijen
Holz100