Locatie
Lisse
Opgeleverd
2014
Opdrachtgever
Particulier
Programma
atelier-woning van 160 m2

Voormalig Directeurskantoor CNB

Een zelfstandig voortbestaan als atelierwoning

Toen de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale het centrum van Lisse verliet bleven lege, grote hallen achter. Voor de oude Mijnzaal waarin de veilingen plaatsvonden werd een nieuwe functie als Huis van Cultuur gevonden. Hoewel de rest van de bebouwing niet als monument was aangemerkt en mocht worden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw, hebben wij een uitzondering gemaakt voor het voormalige directeurskantoor.

Fotografie: Christian van der Kooy

Dit ontwerp van de architect A.H.J. Paardekooper met het gemetselde timpaan is zeer karakteristiek en het markeert de hoek van de Lisbloemstraat en de Tulpenstraat. Nadat de omliggende hallen waren weggesloopt had het gebouw slechts twee-en-een-halve gevel en daarbij een buitenproportioneel groot trappenhuis.

Gelukkig diende zich al snel een enthousiaste eigenaar aan en met hem mochten wij de missende gevels ontwerpen. We hebben ervoor gekozen dit in de stijl van de bestaande bebouwing te doen – en dit is met liefde voor alle metselwerkdetails uitgevoerd: zie de timpaan, het vlechtwerk en de rollagen in de tuingevel. Voor de lastige overgang tussen oud en nieuw metselwerk is de gevel zelfs nog iets verder gesloopt waardoor we de overgang achter een van de hemelwaterafvoeren konden leggen. De trap is behoorlijk groot voor de woning alleen - maar deze is mede vanwege de mooie glas-in-lood-ramen behouden. De nieuwe kozijnen hebben translucent glas voor de privacy. Het is een prachtige atelier-woning geworden.

Aan dit project is met respect voor ziel en oorsprong een nieuwe bestemming gegeven

De Cultuurhistorische Vereniging Oud Lisse - 2016

Projectdetails

Projecttitel
Voormalig Directeurskantoor CNB
adres
Lisbloemstraat
plaats
Lisse
oplevering
2014
opdrachtgever
Particulier
programma
atelier-woning van 160 m2
team
Job Beerthuizen, Kees van Rijn, Hein van der Waals, Rob Plasschaert
fotografie
Christian van der Kooy
aannemer
Vastbouw