Locatie
Noordwijk
Opgeleverd
2017
Opdrachtgever
OCSM
Programma
Woningen

Sancta Maria

Statige herenhuizen in voormalige psychiatrische inrichting

Gebouwd in de jaren ‘20 en ‘30 als besloten zorginstelling voor vrouwen. Met de herontwikkeling van het landgoed creëren de nieuwe gebruikers een nieuwe geschiedenis.

Verborgen schat

Sancta Maria is zo uniek door de kenmerkende dragers van de cultuurhistorische identiteit. Dit beperkt zich zeker niet alleen tot de architectuur. Het typerende karakter geeft na openstelling nog steeds de indruk dat je een bezoeker bent. De onuitwisbare indruk van de plek komt van de algehele sfeer van het landgoed. Een groene oase van rust met een ruime opzet geeft het gevoel letterlijk in het bos te wonen. Met de transformatie van de paviljoens wordt het verleden omarmd. 

Oog voor detail

Van oudsher is de bebouwing op Sancta Maria rijk gedetailleerd. Transformaties vragen aandacht voor de overgang tussen bestaand en nieuw. Sancta Maria is niet de plek voor schreeuwende contrasten, maar vraagt juist om een zachte en doordachte aanpak. Om die reden is er gekozen voor een nieuwe ‘Vogelensangh-steen’ die aansluit bij de gereinigde bestaande metselwerkkleur. Een specifiek detail van een ontmoeting tussen nieuw en bestaand metselwerk is duidelijk zichtbaar bij de doorgang tussen de kapel en het hoofdgebouw. Hier komt het nieuwe metselwerk één strek de hoek om, zodat de zaagsnede verborgen kan worden.

Nieuwe gevels en gevelopeningen hebben we met alle ambachtelijke metselwerkpatronen als bestaande uitgevoerd. De nieuwe houten kozijnen zijn wat betreft verdeling en kleurstelling als voorheen. Bestaande betonnen waterslagen hebben we tijdens de sloop voorzichtig verwijderd om in een later stadium weer te kunnen gebruiken. Ook hebben we nieuwe goten de typische Sancta Maria ‘druppel’ uitstraling meegegeven. Al met al waren er grote ingrepen nodig om Sancta Maria gereed te maken voor de komende decennia. Ons streven was om dit met zo veel mogelijk respect voor haar identiteit te doen.

Projectdetails

Projecttitel
Sancta Maria
adres
Pauluslaan
plaats
Noordwijk
oplevering
2017
opdrachtgever
OCSM
programma
Woningen
team
Oscar de Blanken, Gerben van Manen, Jan Meyer, Kees van Rijn, Jerry Niessen, Sandra Mieremet, Rob Plasschaert
ontwikkelaar
OCSM
aannemer
TransVORM
adviseur installaties
Wolf + Dikken
adviseur constructie
Kelfkens & De Jong