Over ons

Ieder mens wordt gevormd door de omgeving waarin hij of zij woont, werkt en leeft. Je leefomgeving kleurt je leven en verankert herinneringen. Wij hechten aan omgevingen die inspireren, verrijken en bijdragen aan geluk.

Daarom luisteren we naar wat u beweegt en signaleren we hoe u uw omgeving zintuiglijk ervaart. We willen niet alleen tekenen, maar ook betekenen.

Wij ontwerpen gebouwen voor mensen om in te wonen, te werken, te winkelen, te feesten of in te rouwen. Uitgangspunt is dat u zich vooral thuis en comfortabel voelt.

Ieder mens is uniek. Elke plek is anders. Daarom is elk gebouw origineel. Wij ontwerpen niet met een vooraf bepaalde stijl, deze is juist een resultaat van een gezamenlijk proces.

Vanaf de ontwerpfase hebben wij oog voor duurzaamheid, kosten en efficiëntie. Daarbij kijken wij niet alleen naar de wensen van vandaag, maar ook naar de mogelijkheden van morgen. Onze betrokkenheid gaat door op de bouwplaats – we bewaken de planning en de esthetische kwaliteit.

Vanuit het Landgoed Calorama in Noordwijk, ontwerpen wij projecten door heel het land en soms daarbuiten. Dat doen wij met plezier, al meer dan 50 jaar.

Geschiedenis

Dick en Theo van Manen, 1980

In februari 1967 stonden de broers Dick en Theo van Manen aan de wieg van Architektenburo D+T van Manen. Zij legden de basis voor ons brede werkgebied: in de eerste jaren ontwierpen zij al villa’s en seriematige woningbouw, maar door de combinatie van aandacht voor detail en professionaliteit wisten zij ook C&A Nederland en verschillende coöperaties van de Rabobank aan zich te binden. Vanwege het succes verhuisde Architectenbureau Van Manen in 1980 naar de voormalige burgermeesterwoning, hoog op een duin in Noordwijk aan Zee.

Vanaf 1996 staat het bureau onder leiding van Gerben van Manen en Jan Meyer. Het aantal medewerkers nam toe, maar de opgebouwde bedrijfscultuur bleef: met de betrokkenheid van een familiebedrijf en een groot onderling vertrouwen. In 2017 is met een nieuwe logo, een nieuwe website en de verkorte bedrijfsnaam ‘Van Manen’ het 50-jarig bestaan gevierd. Architectuur met hart en verstand.

Per 1 januari 2022 staat er een nieuwe generatie aan het roer. Job Beerthuizen, Oscar de Blanken, Robert Dessing en Marieke Meyer hebben de leiding overgenomen. Als jongere traditie stappen zij in een rijke traditie. Van Manen staat voor kwaliteit, aandacht en goede samenwerking. Vanuit die kernwaarden wordt het bureau mee de toekomst ingenomen. 

Expertise

In de afgelopen decennia hebben wij een verscheidenheid aan projecten ontworpen. Van relatief kleine verbouwingen tot grootschalige, complexe ontwerpen. Van verkennende gesprekken tot bouwbegeleiding. Van telmodel tot werktekening. Wij bouwen, verbouwen, herbouwen en inspireren. We hebben de mensen in huis om het met passie en plezier van de grond te tillen.

Proces

Ooit stonden we met Rotringpennen en scalpeermesjes achter tekentafels en stuurden we onze bouwaanvragen naar de lichtdrukker. Nu modelleren we alle bouwwerken virtueel in 3D, voeren we clash-detecties uit met modellen van installateurs en constructeurs, en leveren we onze bouwaanvragen digitaal aan. De instrumenten zijn veranderd, maar de werkwijze niet. In 50 jaar Van Manen is dezelfde scherpte gebleven. We komen snel met oplossingen en afspraak is bij ons ook echt afspraak.

Bouwen is een complex proces en vraagt om aandacht, goede samenwerkingen en kwaliteit. We kunnen het gehele proces ontzorgen – maar we doen het niet alleen. Op basis van onze ervaring kunnen wij voor ieder project de juiste adviseurs en bouwers selecteren. Daarbij weten we hoe ontwerpen kosteneffectief gerealiseerd kunnen worden. We monitoren de bouwkosten tijdens de planvorming, en we begeleiden de realisatie van de plannen op de bouw.

Met het oog op morgen

In onze visie is duurzaam ontwerpen geen wens, maar een vanzelfsprekendheid. Zonder concessies te doen aan comfort en esthetiek. Wij hebben continue aandacht voor de juiste materialen en het benutten van de laatste inzichten. Dat is de route naar gebouwen met een lage milieulast, minimale energiebehoefte en een lange levensduur. Wij zoeken daarbij naar het beste wat de natuur te bieden heeft. Daarbij zal de tijdloze uitstraling van onze architectuur ook toekomstige generaties blijven uitnodigen tot steeds weer hernieuwd gebruik. Onze ambitie tot hernieuwd gebruik wordt onderschreven door onze toetreding als vriend van Circulair West.

Erfgoed

Something old, something new, something borrowed, something blue. Het eerste vertrekpunt is om te onderzoeken of we een goed huwelijk kunnen sluiten tussen nieuwe ontwikkelingen en bestaande bouw. Voor het behoud van het karakter, maar ook vanwege het behoud van de energie en de financiële waarde van een object. De ene keer koppelen we een schitterend complex van bijvoorbeeld een oud Pesthuis aan een nieuwe mixed use invulling van foodhallen, kantoren en hotel, de andere keer restaureren en verduurzamen we een rijksmonumentale voormalige burgemeesterswoning naar een comfortabel woonhuis. Maar met altijd ergens de kleur (van Manen-) blauw. Door ons lidmaatschap bij kennisplatform NRP is Van Manen in staat om actief bij te dragen aan het delen en versterken van onze erfgoed expertise.

Met plezier het verschil maken?

Bij Van Manen hechten we aan omgevingen die inspireren, verrijken en bijdragen aan geluk. Dit geldt niet alleen voor onze architectuur maar ook voor ons eigen bureau. Bij ons werk je niet in een alledaags kantoor, maar in een rijksmonumentaal landgoed op loopafstand van de oude dorpskern– het idyllische landgoed Calorama in Noordwijk.

Hier werken we in de sfeer van een familiebedrijf, in een hecht team met leuke collega’s aan diverse, aansprekende projecten. Wij zijn een bureau dat al 55 jaar tekent en betekent. Architectuur vol karakter.

Als jij het gevoel hebt dat jij kunt bijdragen aan wie wij zijn, waar wij voor staan en wat wij willen bereiken, voel je dan vrij om je carrièremogelijkheden bij ons te ontdekken.

Buis Barnhoorn
bureaumanager

Job Beerthuizen
partner / architect

Oscar de Blanken
partner / architect / erfgoedspecialist

John Bodijn
projectcoördinator

Rob Bolk
ontwerper

Robert Dessing
partner / architect

Leen den Dulk
architect

Marcel de Groot
projectcoördinator / BIM-modelleur

Marco Guijt
BIM-modelleur

Cor Hoek
BIM-modelleur

Fabian van Kints
BIM-modelleur

Anne Sophie Kortman
Ontwerper

Renate van Leeuwen
directiesecretaresse

Joep Ligtvoet
BIM-modelleur

Angelique Lindhout
facilitair medewerker

Gerben van Manen
architect

Maarten van der Marel
BIM-modelleur

Jan Meyer
architect

Marieke Meyer - Van Hall
partner / architect

Sandra Mieremet
BIM-modelleur

Jerry Niessen
BIM-modelleur

Björn Overwijk
ontwerper

Rosanne Roest
Ontwerper

Kees van Rijn
projectcoördinator

Cees Spaans
visualisatie

Eric Verkade
projectcoördinator / BIM-modelleur

Paul Verstappen
projectcoördinator

Marieke Zwaan
directiesecretaresse

Robin Zwaan
projectcoördinator

John Zwanenburg
projectcoördinator / BIM-modelleur