Over ons

Ieder mens wordt gevormd door de omgeving waarin hij of zij woont, werkt en leeft. Je leefomgeving kleurt je leven en verankert herinneringen. Wij hechten aan omgevingen die inspireren, verrijken en bijdragen aan geluk.

Daarom luisteren we naar wat u beweegt en signaleren we hoe u uw omgeving zintuiglijk ervaart. We willen niet alleen tekenen, maar ook betekenen.

Wij ontwerpen gebouwen voor mensen om in te wonen, te werken, te winkelen, te feesten of in te rouwen. Uitgangspunt is dat u zich vooral thuis en comfortabel voelt.

Ieder mens is uniek. Elke plek is anders. Daarom is elk gebouw origineel. Wij ontwerpen niet met een vooraf bepaalde stijl, deze is juist een resultaat van een gezamenlijk proces.

Vanaf de ontwerpfase hebben wij oog voor duurzaamheid, kosten en efficiëntie. Daarbij kijken wij niet alleen naar de wensen van vandaag, maar ook naar de mogelijkheden van morgen. Onze betrokkenheid gaat door op de bouwplaats – we bewaken de planning en de esthetische kwaliteit.

Vanuit onze Duinvilla in Noordwijk aan Zee, ontwerpen wij projecten door heel het land en soms daarbuiten. Dat doen wij met plezier, al meer dan 50 jaar.

Geschiedenis

Dick en Theo van Manen, 1980

In februari 1967 stonden de broers Dick en Theo van Manen aan de wieg van Architektenburo D+T van Manen. Zij legden de basis voor ons brede werkgebied: in de eerste jaren ontwierpen zij al villa’s en seriematige woningbouw, maar door de combinatie van aandacht voor detail en professionaliteit wisten zij ook C&A Nederland en verschillende coöperaties van de Rabobank aan zich te binden. Vanwege het succes verhuisde Architectenbureau Van Manen in 1980 naar de voormalige burgermeesterwoning, hoog op een duin in Noordwijk aan Zee.

Vanaf 1996 staat het bureau onder leiding van Gerben van Manen en Jan Meyer. Het aantal medewerkers nam toe, maar de opgebouwde bedrijfscultuur bleef: met de betrokkenheid van een familiebedrijf en een groot onderling vertrouwen. In 2017 is met een nieuwe logo, een nieuwe website en de verkorte bedrijfsnaam ‘Van Manen’ het 50-jarig bestaan gevierd. Architectuur met hart en verstand.

Expertise

In de afgelopen decennia hebben wij een verscheidenheid aan projecten ontworpen. Van relatief kleine verbouwingen tot grootschalige, complexe ontwerpen. Van verkennende gesprekken tot bouwbegeleiding. Van telmodel tot werktekening. Wij bouwen, verbouwen, herbouwen en inspireren. We hebben de mensen in huis om het met passie en plezier van de grond te tillen.

Proces

Ooit stonden we met Rotringpennen en scalpeermesjes achter tekentafels en stuurden we onze bouwaanvragen naar de lichtdrukker. Nu modelleren we alle bouwwerken virtueel in 3D, voeren we clash-detecties uit met modellen van installateurs en constructeurs, en leveren we onze bouwaanvragen digitaal aan. De instrumenten zijn veranderd, maar de werkwijze niet. In 50 jaar Van Manen is dezelfde scherpte gebleven. We komen snel met oplossingen en afspraak is bij ons ook echt afspraak.

Bouwen is een complex proces en vraagt om aandacht, goede samenwerkingen en kwaliteit. We kunnen het gehele proces ontzorgen – maar we doen het niet alleen. Op basis van onze ervaring kunnen wij voor ieder project de juiste adviseurs en bouwers selecteren. Daarbij weten we hoe ontwerpen kosteneffectief gerealiseerd kunnen worden. We monitoren de bouwkosten tijdens de planvorming, en we begeleiden de realisatie van de plannen op de bouw.

Met het oog op morgen

In onze visie is duurzaam ontwerpen geen wens, maar een vanzelfsprekendheid. Zonder concessies te doen aan comfort en esthetiek. Wij hebben continue aandacht voor de juiste materialen en het benutten van de laatste inzichten. Dat is de route naar gebouwen met een lage milieulast, minimale energiebehoefte en een lange levensduur. Wij zoeken daarbij naar het beste wat de natuur te bieden heeft. Daarbij zal de tijdloze uitstraling van onze architectuur ook toekomstige generaties blijven uitnodigen tot steeds weer hernieuwd gebruik.

Transformatie

Something old, something new, something borrowed, something blue. Steeds vaker onderzoeken we of we een goed huwelijk kunnen sluiten tussen nieuwe ontwikkelingen en bestaande bouw. Voor het behoud van het karakter, maar ook vanwege het behoud van de energie en de financiële waarde van een object. De ene keer koppelen we een schitterende gevel van bijvoorbeeld een oude psychiatrische inrichting aan een nieuwe invulling van statige herenhuizen, de andere keer lenen we slechts de constructie van een gedateerd kantoorgebouw voor een nieuw, gelukkig leven als woongebouw. Maar met altijd ergens de kleur (van Manen-) blauw.

Met plezier het verschil maken?

Bij Van Manen hechten we aan omgevingen die inspireren, verrijken en bijdragen aan geluk. Dit geldt niet alleen voor onze architectuur maar ook voor ons eigen bureau. Bij ons werk je niet in een alledaags kantoor, maar in een historische Duinvilla op loopafstand van het strand – de oorspronkelijke de burgemeesterswoning van Noordwijk aan Zee.

Hier werken we in de sfeer van een familiebedrijf, in een hecht team met leuke collega’s aan diverse, aansprekende projecten. Wij zijn een bureau dat al 50 jaar tekent en betekent. Architectuur met hart en verstand.

Als jij het gevoel hebt dat jij kunt bijdragen aan wie wij zijn, waar wij voor staan en wat wij willen bereiken, voel je dan vrij om je carrièremogelijkheden bij ons te ontdekken.

Buis Barnhoorn
bureaumanager

Job Beerthuizen
architect

Oscar de Blanken
architect / erfgoedspecialist

John Bodijn
projectcoördinator

Rob Bolk
ontwerper

Willem-Jan Bouwman
architect

Peter van Delft
projectcoördinator

Robert Dessing
architect

Leen den Dulk
architect

Marcel de Groot
projectcoördinator / BIM-modelleur

Marco Guijt
BIM-modelleur

Cor Hoek
BIM-modelleur

Fabian van Kints
BIM-modelleur

Renate van Leeuwen
directiesecretaresse

Joep Ligtvoet
BIM-modelleur

Angelique Lindhout
facilitair medewerker

Gerben van Manen
partner

Maarten van der Marel
BIM-modelleur

Jan Meyer
partner

Marieke Meyer
architect

Sandra Mieremet
BIM-modelleur

Han van Niekerk
projectcoördinator

Jerry Niessen
BIM-modelleur

Björn Overwijk
assistent-ontwerper

Kees van Rijn
projectcoördinator

Cees Spaans
visualisatie

Eric Verkade
projectcoördinator / BIM-modelleur

Marieke Zwaan
directiesecretaresse

Willem Zwaan
projectcoördinator

John Zwanenburg
projectcoördinator / BIM-modelleur

Robin Zwaan
projectcoördinator