Transformatie Rijksmonumentaal Brugwachtershuisje compleet!

vrijdag 26 april 2019

Vanmiddag is het rijksmonumentale Brugwachtershuisje bij de Wijkerburg in Voorburg opnieuw ingebruik genomen - als Bed & Breakfast! Wij mochten als architect de transformatie van dit rijksmonument begeleiden.

Hoewel op deze plek al sinds de 13e eeuw een brug over de Vliet heeft gelegen, is het witte huisje pas sinds de 19e eeuw in dienst als brugwachtershuisje. Voor die tijd, toen de trekschuiten nog onder een vaste brug door konden varen, was dit pand het woongedeelte van een boerderij die verder verloren is gegaan. De nieuwe badkamer is bijvoorbeeld geplaatst in de voormalige bedstee. In het begin van het brugwachtersbestaan was het huisje als onderdak nodig voor de mannen die de brug open moesten draaien. In het begin gebeurde dit met de hand, later is een electrische bediening geplaatst. Nu gebeurt de bediening nog steeds electrisch - maar op afstand in de centrale in Leidschendam.

Wat is er gebeurd? Naast de nodige isolatie van de kap en het vervangen van het glas voor dubbel monumentenglas is ook de de gietijzeren goot met de kenmerkende open gootdragers vernieuwd - deze was doorgeroest. Met een dakraam is de ruimte onder de kap voor bewoning geschikt gemaakt. Ook het pleisterwerk met de typische gegolfde donkere plint is nieuw. Tenslotte is een terras aangelegd waar je onder een kastanje van het mooie uitzicht kan genieten!