Statenhof op shortlist RAP prijs 2023!

woensdag 6 september 2023

'Statenhof' in Leiderdorp staat op de shortlist voor de RAP Leiden architectuurprijs 2023! Als 1 van de 9 gekozen projecten door de jury. Het voormalige kantoorgebouw is getransformeerd naar appartementen. 168 stuks in het bestaande gebouw en 38 stuks in de optopping. Om ontmoeten en samenleven te stimuleren zijn er een aantal gezamenlijke voorzieningen zoals een studeerruimte, een woonkamer met een zit en poolbiljard, een grote keuken, een wasruimte en een gemeenschappelijk dakterras.

Op de eerste verdieping worden door de gemeente Leiderdorp momenteel circa 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Op de begane grond is, in een van de commerciële ruimtes, een gemeenschappelijke woonkamer ingericht met spullen die zijn gedoneerd door Leiderdorpers.

Bij de transformatie is veel aandacht besteed aan de duurzaamheidsambitie van minimaal energielabel A. Door het vervangen van alle kozijnen, het na-isoleren of vervangen van de gevels en het vervangen van alle installaties is dat gelukt en hebben alle studio’s minimaal een A label en in sommige gevallen zelf een A++ label.

Stemmen kan via de link: https://www.rapleiden.nl/architectuurprijs/

Op woensdagavond 11 oktober om 19.30 uur wordt in Leiden zowel de jury- als de publieksprijs uitgereikt!

Team Van Manen: Leen Den Dulk | Kees Van Rijn | Maarten van der Marel | Rob Plasschaert
opdrachtgever: Citystone Group
aannemer: Regiobouw Haarlemmermeer
installatie advies: Drietech & Verhoef Ingenieursbureau
constructie advies: Bureau Broersma
illustrator: Tom van der Heijden