Start bouw woontoren Sublimes

maandag 11 maart 2024

Afgelopen week is de eerste ceremoniële paal geslagen van de woontoren ‘Sublimes’. Dit gebouw zal de plek markeren waar de Oude Rijn en de N206 elkaar kruisen. De woontoren huisvest 90 woningen. De onderste laag bevat de entree, fietsenstallingen en het bergingenhuis, daarboven komen 9 lagen met daarin 72 sociale appartementen in totaal. De bovenste drie lagen bevatten 18 woningen in het middenhuur segment.

Voor het ontwerp van de toren is gezocht naar een beeldrijm met de kantoren van Limes International en Ouwehand Bouw aan de overzijde van de Rijn. Dit leidde tot een kloeke toren met symmetrische gevels, een klassieke driedeling en met enkel inpandige buitenruimten. De hoogte van de toren sluit aan bij de toekomstige ontwikkelingen van het Leiden Bio Science Park. De materialisatie in een rode steen met af en toe een glimmende sintering zorgt ervoor dat aansluiting wordt gevonden bij de appartementen en grondgebonden woningen stroomafwaarts langs de Rijn.

De Oude Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk, en ‘limes’ is het Latijnse woord voor ‘grens’, vandaar de naam. In september dit jaar wordt verwacht dat de woontoren zijn hoogste punt heeft bereikt van 40 meter. Voor de zomer van 2025 worden de woningen naar verwachting opgeleverd.

Team Van Manen: Job Beerthuizen, Björn Overwijk, Kees van Rijn, Fabian van Kints
Opdrachtgever: BPD Zuid-West
Aannemer: Dura Vermeer
Afnemer: Stichting MeerWonen
Adviseur Constructie: Kaskon
Adviseur Geluid: Antea Group
Adviseur Brand & Energie: Nieman
Adviseur Gevelstenen: GDS