Schetsplan Menswording Leiderdorp

vrijdag 30 november 2018

Maandagavond 26 november jl. hebben wij onder grote belangstelling het schetsplan van het appartementengebouw op de voormalige Menswording locatie in Leiderdorp mogen presenteren. Het schetsplan bestaat uit 21 levensloopbestendige appartementen en één bijeenkomstruimte als herinnering aan de maatschappelijke functie van de Menswordingkerk.

Inspiratie voor de architectuur komt voort uit de bijzondere vorm van het kavel. Het kavel dient zich als het ware aan als een scheepsboeg die het water in tweeën splitst. Deze vorm van het kavel, en de verschillende hoogtes van de omringende bebouwing, hebben geleid tot een weloverwogen massa van het gebouw, met een bescheiden hoogte accent op het splitsingspunt aan het water. Vanuit daar meandert de massa naar beneden om aansluiting te zoeken met de bouwhoogtes aan de zijde van het Heelblaadjespad. Een dynamisch gebouw met een alzijdige oriëntatie als resultaat.

De duurzame ambities zijn ver doorgevoerd met o.a. sedumdaken, groene gevels, natuurinclusief bouwen voor flora en fauna en veel retentie vlakken voor waterberging in de openbare ruimte. Daarnaast is er een grote wens voor de circulaire gedachte. Zowel in het hergebruik van de bestaande pand, als in de ontwerpprincipes van de nieuwbouw.