Nieuwe generatie aan het roer bij Van Manen

maandag 6 juni 2022

Het architectenbureau Van Manen heeft een nieuwe directie. Per 1 januari 2022 hebben Job Beerthuizen, Oscar de Blanken, Robert Dessing en Marieke Meyer de leiding van het Noordwijkse architectenbureau overgenomen van Gerben van Manen en Jan Meyer. “We stappen als jongere generatie in een rijke traditie. Van Manen staat voor kwaliteit, aandacht en goede samenwerking. Vanuit die kernwaarden nemen wij het bureau mee de toekomst in.”

Van Manen bestaat in 2022 alweer 55 jaar. In 1967 opgericht door de broers Dick en Theo van Manen, werd het architectenbureau in 1996 overgenomen door Gerben van Manen en Jan Meyer. Zij maken nu dus plaats voor weer een nieuwe generatie. Maar van compleet het roer omgooien zal geen sprake zijn, belooft bovengenoemd viertal. “Van Manen blijft Van Manen”, zegt Job. “Jan en Gerben blijven de komende jaren ook nog betrokken bij het bureau. Natuurlijk zullen er accentverschuivingen zijn, zoals meer aandacht voor erfgoed, verduurzaming van de bestaande bouw en interieurarchitectuur. Van Manen staat voor kwaliteit, aandacht en goede samenwerking. Dat willen we vasthouden en waar nodig verbeteren.”

Veelzijdig en uniek

Onderdeel van de rijke traditie is de veelzijdigheid van Van Manen. Zelfs na 55 jaar kun je het architectenbureau niet vastpinnen op een bepaalde stijl of specialiteit. Vanuit een voormalige burgemeesterswoning vlak bij het strand van Noordwijk aan Zee werkt het bureau aan een ontzettend breed scala aan projecten. Van exclusieve villa’s tot compleet nieuwe grootschalige woonwijken en van restauraties van rijksmonumenten tot nieuwe reddingsposten op het strand. Elk project mag rekenen op de Van Manen-signatuur. Dat is niet een bepaalde architectonische stijl of kenmerk, maar de kijk van Van Manen op ontwerpen. “Het startpunt van al onze ontwerpen is de omgeving, de ziel van een plek”, vertelt Robert. “Vandaaruit kijken we: voor wie ontwerpen we, wat zijn hun wensen en hoe past dat allemaal in elkaar? Zo worden al onze gebouwen uniek.”

Elk project een feestje

Ook onderdeel van de Van Manen-signatuur: elk project is een feestje voor de opdrachtgever. “Dat betekent dat we onze klanten in alles ontzorgen”, legt Marieke uit. “Of ze nu onze hulp vragen bij alleen het schetsontwerp of bij het gehele proces van ontwerpen tot en met het controleren van de bouwwerkzaamheden. Bouwen kan namelijk een lastige onderneming zijn, zeker voor particulieren. Er zijn veel regels, je hebt te maken met meerdere partijen die moeten samenwerken en het kan ook nog eens lang duren. En het is geen brood dat je even bij de bakker koopt. Een huis laten bouwen is een flinke investering. Wij loodsen onze opdrachtgevers door dat bouwproces en zorgen dat hun droompaleis daar straks staat.”

Kloppend geheel

Om hun klanten nog meer te kunnen ontzorgen, gaat Van Manen wederom interieurarchitectuur aanbieden. Opdrachtgevers kunnen zo tijdens het ontwerptraject direct met een vertrouwd team verder werken aan het interieur van hun nieuwe huis. “Voor ons als bureau is dit ook een mooie afronding van een project”, zegt Marieke. “Door tevens de interieurarchitectuur op ons te nemen, kunnen we zorgen dat de buiten- en binnenkant samenkomen en het geheel helemaal klopt.”

Kennis van erfgoed

De afgelopen jaren heeft Van Manen zich gespecialiseerd in erfgoed. “Dat zijn hele leuke projecten waar de tijd vaak lang heeft stilgestaan”, vertelt Oscar. “Om ze tot een goed einde te kunnen brengen, moet je door allerlei regeltechnische hoepels springen. De kennis die daarvoor nodig is, hebben wij in huis. Een mooi project waar we momenteel aan werken, is de duurzame herbestemming van het voormalige Pesthuiscomplex in Leiden. Wij zijn aan de slag gegaan om het rijksmonumentale complex nieuw leven in te blazen met een functiemix gericht op het thema ontmoeten.”

Echt familiebedrijf

Wat Van Manen ook kenmerkt: het is een echt familiebedrijf. En dat heeft niet alleen te maken met bloedbanden, zeggen de vier nieuwe directieleden. “Bij Van Manen heerst een warme, betrokken sfeer waarin mensen zich thuis voelen; dat zorgt voor een familiegevoel”, zegt Robert. “We zorgen voor elkaar, luisteren naar elkaar en hebben goed oog voor een gezonde werk-privébalans”, reageert Marieke “Er is geen duidelijke hiërarchie”, vult Oscar aan. “We doen het echt samen – met alle collega’s. Dat hebben we altijd zo gedaan en dat blijven we zo doen!”