LOCATIEBEZOEK RESTAURATIE RIJKSMONUMENT VOORSTRAAT

woensdag 8 januari 2020

Eind 2019 zijn we met alle medewerkers van Van Manen op locatiebezoek geweest bij de Voorstraat 69. Een nuttig bezoek om juist in deze fase te tonen hoe de balans tussen monumentale waarden en (zoveel mogelijk onzichtbare) techniek geregeld is. Dit zal straks niet meer zichtbaar zijn als de afwerkingslagen geplaatst zullen worden.

Constructief is het pand weer volledig hersteld en klaar voor de toekomst. Naast al het herstel aan de balklagen en spanten zijn ook de scheuren in de wanden onderzocht en met horizontale wapeningsstaven gekoppeld. Dit is nu nog goed zichtbaar op de foto’s, maar zal straks na het wandherstel onzichtbaar zijn. Deze wapeningsstaven konden niet overal toegepast worden wegens hoge monumentale waarde van sommige wandafwerkingen. Hierdoor was steeds een zorgvuldige afweging noodzakelijk.

Op de verdiepingsvloer is na het aanbrengen van de opbouw inclusief vloerverwarming een nieuwe lichtgewicht dekvloer aangebracht. Er is hier gekozen voor een magnesietvloer omdat deze vloer het lichte gewicht combineert met akoestische isolatie, vloerhoogte egalisatie en daarbij brandvertragende eigenschappen heeft.

Een grote verrassing gaf het reinigen van de hoog monumentale marmer imitatie schilderingen in de middengang. Waarschijnlijk is dit de eerste professionele reiniging die de wand ooit heeft gekregen, want het resultaat is fenomenaal. Van een bedompte, vergeelde wandschildering naar een frisse, gepatineerde en karaktervolle wandafwerking!

De aannemer Holleman Santpoort levert vakkundig werk. De verwachting is dat we in de zomer van dit jaar het pand kunnen opleveren.