Hoogste punt Zijlweg Overveen

vrijdag 19 januari 2018

Vandaag werd gevierd dat het hoogste punt van deze villa aan de Zijlweg in Overveen is bereikt. De contouren van de statige vrijstaande woning zijn nu dan ook al goed te zien. De villa wordt nog gestuukt in een licht grijze kleur en in de nok wordt hij bekleed met hout. 

Free-lance historisch onderzoeker en chroniqueur Teun Schermerhorn schrijft regelmatig een kroniek over de geschiedenis en bouwwerkzaamheden van plan Vijverpark in Overveen. Zo schreef hij eerder ook iets over deze villa aan de Zijlweg nummer 19:

"In Kroniek no 191 “Villa Cora 2.0” van 20 maart 2017 toonde ik de toekomstige gevels en de plattegrond van de ‘twee onder een kap’-woning op de hoek van de Zijlweg en de Bijdorplaan op de plek waar van 1911 tot en met 1987 “Villa Cora” heeft gestaan. De meeste lezers van deze kroniek weten dat “Villa Cora” tot de inlijving van een groot deel van Overveen door de gemeente Haarlem op 1 januari 1927 het adres Zijlweg 19 te Overveen had.  Dat adres komt nu na 90 jaar terug en wederom met een prachtige, geheel vrijstaande villa. Iets groter, maar net zo bijzonder! Tussen “Villa Tetterode” op Zijlweg 17 en genoemde dubbele hoekwoning op Zijlweg 21 en Bijdorplaan 1 zal op een (vrij) kavel van 600 m2 dit imposante en toch slanke huis gaan verschijnen ontworpen door architect Gerben van Manen van Architectenbureau van Manen te Noordwijk. Als geïnteresseerde leek op architectuurgebied bekruipen mij over dit vrije kavel twee gedachten: 1 als je een woning ontwerpt naast de in 1865 gebouwde, imposante “Villa Tetterode” dan moet die woning ook wel echt iets voorstellen; 2. het ontwerp moet vervolgens ook wel enigszins aansluiten bij alle overige nieuwe bebouwing van “Vijverpark”, zodat het daar visueel ook een onderdeel van is zonder dat er sprake is van al te veel uniformiteit. Mochten dit overwegingen zijn geweest die een rol hebben gespeeld, dan is de architect naar mijn idee in overleg met het Kwaliteitsteam MHT en uiteraard de opdrachtgevers, er uitstekend in geslaagd een prachtige woning te ontwerpen, die volgens mij “staat als een huis”.  Op die plek. Hiermee is het “uiterlijk” van alle woningen in “Vijverpark” bekend, te weten van de 23 grondgebonden woningen, die allemaal gebouwd en opgeleverd zijn, van de appartementengebouwen, waarvan de bouw onlangs begonnen is en –sinds vandaag- van alle 3 de woningen op de vrij kavels, waarvan de bouw binnenkort begint. Wordt vervolgd."  Teun Schermerhorn