Historische kleuren

donderdag 25 november 2021

De verbouwing van de Rijksmonumentale voormalige meisjesschool aan de Garenmarkt in Leiden is in volle gang. Een belangrijk element waarop nog onderzoek plaatsvond was het kleurenonderzoek. Door middel van ‘Historisch Stadsbeeld’ stimuleert de gemeente Leiden het kleurherstel van schilderwerk in grote mate. Aan de hand van advies van Erfgoed Leiden is het doel om de historische binnenstad nog aantrekkelijker te maken. Sprekende kleuren die de diversiteit in het stadsbeeld terugbrengen.

De eerste stap in het achterhalen van de historische kleuren is het kleurenonderzoek. Deze is opgesteld door Plantage Zorg en Hoop. De kleurenladders (oude verflagen) in combinatie met archieffoto’s hebben geresulteerd in een kleurenadvies. Een verrassend kleuradvies in bruintinten voor de referentie naar steen- en eikenhoutkleuren.

Na beoordeling van de proefvlakken is er een definitieve keuze gemaakt dat de historische kleuren het eclectische pand nog meer laten spreken. We kunnen niet wachten tot de steigers verdwijnen, want dit wordt fantastisch!

Veel dank aan Inger Groeneveld en Cas Nagtzaam van Erfgoed Leiden voor de advisering.

Ontwikkelaar: Fairtree Capital
Kleuradvies: Erfgoed Leiden
Kleuronderzoek: Plantage Zorg en Hoop
Aannemer: Bouwbedrijf Van Leeuwen