Goudsbloem Offem-Zuid

maandag 4 maart 2024

In Offem-Zuid Noordwijk wordt binnenkort gestart met de bouw van een 4-laags nieuwbouw appartementengebouw. De Beeklaan vormt de entree voor Noordwijk, waaraan het pand als architectonische blikvanger in de groene zoom gepositioneerd is. Van Manen heeft het gebouw “Goudsbloem” ontworpen voor woningbouwcorporatie Stek Wonen bestaande uit 48 meergezinswoningen.

De architectuur heeft een industrieel karakter en is geïnspireerd op de lokale bollenschuur typologie. De massa is opgeknipt in kleinere ‘bollenschuren’ waardoor er een bloksgewijze schakeling van volumes ontstaat. Alsof de gebouwen door de jaren heen aan elkaar gegroeid zijn. Refererend aan de bollenschuur architectuur is de ritmiek eenvoudig en functioneel gehouden. Het bloksgewijze wordt versterkt door subtiele elementen, zoals verschillende tonen metselwerk, uitstekende topgevels, verspringende dakrand hoogtes en een verschillend ritmiek in gevelindeling per ‘bollenschuur’. Overkoepelend zorgt de detaillering voor de gewenste verfijning.

Het Dorpse DNA van de herkenbare Noordwijkse stijl is de basis voor Offem-Zuid. Ook in de “Goudsbloem” is gekozen voor echte materialen. Metselwerk als hoofddrager van de uitstraling. Met contrasterende accentstenen wordt de gelaagdheid van de architectuur versterkt. Met als bekroning de plaatsing van de naam van het gebouw in de karakteristieke bollenschuur torentjes.

Opdrachtgever: Stek Wonen
Team (medewerkers Van Manen): Oscar de Blanken, Björn Overwijk, Eric Verkade, Joep Ligtvoet, Cees Spaans
Ontwikkelaar: Stek Wonen
Aannemer: Van Wijnen
Constructeur: Van Dijke
Brandveiligheid: VIAC Adviseurs
Geluid: Equipe Adviseurs