Elka Lisse in verkoop

donderdag 21 februari 2019

Na een lange procedure is 'Woonhaven Elka' eindelijk in verkoop.

De locatie van oude kistenfabriek 'Elka' is gelegen tussen de Grevelingstraat en de Greveling, een zijtak van de Ringvaart. Deze locatie maakt onderdeel uit van het Masterplan Greveling: een plan om het oude bedrijventerrein om te vormen tot een woongebied. Omdat de Elka zowel is gelegen aan de entree van de wijk als aan het einde van de Greveling, is deze plek gemarkeerd met een hoogteaccent: het appartementengebouw.

Het appartementengebouw wordt aan weerszijden geflankeerd door rijen met eengezinswoningen; samen omhelzen ze als het ware de Greveling. Hierdoor ontstaat een waterkom waar plaats is voor een haven met ligplaatsen voor bewoners van de woningen. Om het wonen aan het water te benadrukken zijn de blokken gesloten naar de straat en open naar het water. Hier zijn ruime terrassen aan het water en de stijgers met de ligplaatsen: Woonhaven Elka.

In de architectuur is aansluiting gezocht bij het reeds bestaande appartementengebouw en de eengzinswoningen Greverlij en de verderop gelegen appartementenblokjes aan de Visserkade. Hierdoor ontstaat tussen de Greveling en de Grevelingstraat een gebied met een duidelijk eigen identiteit.

De architectuur is eenvoudig: metselwerk gevels met een gestucte plint en betonnen spekbanden in combinatie met een verticale raamverdeling.

Ontwikkeling en bouw: Adriaan van Erk